Étkeztetés a szálláshelyen

Étkeztetés a szálláshelyen

Ugyan étkezés biztosítása magánszálláshelyek esetében nem kötelező, mégis sokan választják extra szolgáltatásként, így bevonzva egy olyan vendégkört, aki szeretne ébredés után csak lesétálni a szálláshely étkezőjébe és elfogyasztani egy kiadós reggelit.

A 2005. ÉVI CLXIV. Kereskedelmi törvénye vonatkozik erre a témakörre. Mégis mikre kell figyelni, ha szeretnénk reggeliztetni?

Határozzunk meg a kínálatot

Kontinentális hideg reggeli: előre csomagolt, porciózott vaj, sajt, dzsem, méz, péksütemény, előrecsomagolt és szeletelt felvágottak, zöldségfélék, kávé, tej, tea, palackozott gyümölcslevek tartoznak ide.

Meleg reggeli: tojásrántotta, főtt virsli. Falusi szálláshelyeknél elsősorban a helyben megtermelt, illetve saját készítésű házi és tájjellegű termékek kínálatára fókuszálnak: sonka, kolbász, hurka, juhtúró, kecskesajt, lekvár, házi kenyér, házi sütemény, gyümölcslé stb.

Árubeszerzés, -tárolás, -hűtés

Megbízható helyről, számlával, szállítólevéllel (élelmiszerbiztonság, nyomon követhetőség) kell beszerezni az árukat. Falusi szálláshelyeknél törekedni kell a helyi termelők, kistermelők által helyben megtermelt termékek beszerzésére. Árutárolás, hűtés: a vendégek reggeliztetéséhez szükséges nyersanyag tárolásához szükséges hűtőkapacitás, élelmiszerfajtánkét elszeparált polcrésszel. Készétel, maradék tárolása tilos, kivétel a szállásadó által megtermelt és elkészített termék (sajt, túró, sonka stb.).

Ételkészítés, sütés, főzés, készen tartás, felszolgálás

Ételkészítésnél törekedni kell az előre csomagolt nyersanyagok, késztermékek használatára, kivéve, ha a szállásadó saját termékéről van szó (felszolgálás tiszta ruhában, ápolt külsővel).

Higénia

Fontos hogy legyen mosogatógép, legalább kétfázisú mosogatás vagy kombinált mosogatószerrel történő mosogatás. Ezen kívül ügyeljünk a konyharuhák, mosogató szivacsok higiénikusan tartására. A vegyszereket használjuk előírásszerűen, és napi rendszeres takarítás legyen a konyhában és az étkezőrészben. A vendégek edényei külön, elszeparált szekrényben legyenek tárolva.

Konyhai személyzeti higiénia

Kötelező az orvosi vizsgálat (Egészségügyi Kiskönyv) megléte. Az általános személyi higiénia betartása épp olyan fontos. Legyen a személyzeten kötény, védősapka, munkaruha, illetve legyenek ápoltak. Betegség vagy fertőzés esetén pedig feltétlenül szükséges az elkülönítés.

Hulladékkezelés

Késztermékek, maradékok tárolása TILOS, kivéve, ha a szállásadó saját termékéről van szó. A hulladékokat azonnal meg kell semmisíteni vagy kommunálisan gyűjteni azokat.

Dokumentálás

A felhasznált nyersanyagok származási helyét minimum eredetigazolással vagy számlával kell tudnunk igazolni. Vezessünk nyilvántartást a vendégek létszámáról, és a felszolgált ételekről.

Forrás: MTÜ Magánszálláshely kisokos

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.