Artisjus - mi vonatkozik a szálláshelyekre?

Artisjus - mi vonatkozik a szálláshelyekre?

A szálláshelyek nagy többsége rendelkezik TV-vel a szobákban, viszont sokan nem tudnak róla, hogy komoly büntetés várhat rájuk, ha nem kérnek engedélyt a zenefelhasználásra - akkor is, ha nem szól zene a készülékekből.


Mi is az az Artisjus?

Amikor egy szállásadó televíziót helyez el a szobákban, akkor megadja annak a lehetőségét, hogy lejátszásra kerüljenek olyan művek és zeneszámok, amik jogvédettek. Ez szerzői jogokat sérthet, hacsak nem kérünk engedélyt az Artisjustól, hiszen a zenei előadók bevételének egy részét az Artisjus biztosítja.

Két féle engedély van:

"1. Az egyik ezek közül, hogy szállodába műhold vagy kábelhálózat útján eljutott televízióműsort a szálloda üzemeltetője betáplálja a szálloda saját hálózatába (azaz a szálloda üzemeltetője ebben a műsorsugárzó szervezettől független közreműködőként jár el), így a televízió-műsor eljut a szállodai szobákba. Ez, az európai uniós normák értelmében, ún. nyilvánossághoz közvetítésnek, azon belül is egyidejű, változatlan továbbközvetítésnek minősül."

"2. A szállodai szobákba így továbbközvetített televízió-műsorokat, és az azokban foglalt szerzői műveket (pl. zeneműveket) a televíziókészülék láthatóvá, hallhatóvá teszi a szálloda vendégei számára, azaz szerzői jogi szempontból a szerzői művek ún. nyilvános előadása is megvalósul."

Akkor is kell fizetni, ha nem néznek zenét tartalmazó műsort a vendégek?


Igen, kell.

"Legfelsőbb Bíróság egy eseti döntésében (BH 1992/98) megállapította azt, hogy ha egy közönség számára nyitva álló helyen TV készülék üzemel, vélelem szól amellett, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. Az ügyben az üzlet üzemeltetője azzal védekezett, hogy kizárólag hírműsorokat néz a készüléken, és ezt a Legfelsőbb Bíróság – a fentiek szerint – nem fogadta el. A hír- és sportcsatornák egyébként rendszeresen tartalmaznak zenét." - írja az Artisjus.

Hogyan ellenőrzik a szálláshelyeket?

"Az szálláshelyeken folyó zenefelhasználást az Artisjus ún. területi képviselői a helyszínen ellenőrizhetik. Annak érdekében, hogy az ellenőrzés eredménye a zenefelhasználással (vagy annak hiányával) kapcsolatos információkat a tényleges helyzetnek megfelelően tartalmazza, az ellenőrzésről az Artisjus az érintett szálláshelynek nem küld előzetes tájékoztatást."

Mennyit kell fizetni szálláshelyenként?

A jogdíj több tényezőből adódik össze. Azok a helységek, ahol van zenelejátszásra alkalmas eszköz (legyen az közösségi tér, előtér, külön szobák), azok díjai összegződnek. A díjkalkuláláskor 2013 óta azt is figyelembe veszi az Artisjus, hogy a szálláshely milyen kihasználtsággal működik.

Forrás: Artisjus (https://www.artisjus.hu/)


Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.