Dézsafürdő/jacuzzi a szálláshelyen?

Dézsafürdő/jacuzzi a szálláshelyen?

A dézsafürdő vagy jacuzzi megléte egy szálláshelyen közfürdőnek számít, amihez szükséges működtetési engedély az ÁNTSZ-től. Az engedélyen kívül számos tényezőnek is meg kell felelnie ahhoz, hogy fürdőzési lehetőséget biztosítsunk vendégeinknek.

Mikre kell figyelnünk, hogyha szeretnénk vagy már van dézsafürdőnk vagy jacuzzink a szálláshelyen?

Az engedély megszerzésének lépései :

FONTOS! Fából készült dézsára nem fogunk engedélyt kapni, kizárólag üvegszálas medencét tudunk engedélyeztetni.

• Szükségünk lesz egy üzemeltetési szabályzatra, amit érdemes szakemberre/jogászra bízni. Ez egy magasabb összegű tétel, viszont csak egyszer kell megcsináltatnunk.

•  Mivel az engedélyt csak úgy kapjuk meg, ha gépesített fürdőmedence, így ahhoz is szükséges szakemberhez fordulnunk és egy uszodagépésszel szerződést kötnünk, aki üzembe helyezi, majd karbantartja rendszerünket. Ennek időszakos/havi költségei lehetnek.

• Az üzemeltetési szabályzatot, illetve a uszodagépésszel kötött szerződést kell bemutatni a helyi kormányhivatal népegészségügyi osztályán.  Ezekkel a dokumentumokkal kell a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályához befáradni. Mivel a tisztításhoz szükséges anyagok veszélyes anyagoknak minősülnek, így az azokkal folyatott tevékenységet regisztrálnunk kell, kb 8000 Ft-ért, illetve az  üzemeltetési szabályzatának jóváhagyásnak is van díja, kb. 35.000 Ft.

• Szükséges lesz minden hónapban az ANTSZ-NNK-nak vízmintát küldenünk, amit független mintavételi laboron keresztül kell megtennünk. Ennek szintén havi költsége van, kb. 25-30 ezer Ft-al számolhatunk.

• Naponta 3x szükséges a víz minőségét ellenőrizni, és az eredményeket egy üzemeltetési naplóban kell rögzítenünk. Mindent ami a fürdő vizével történik, rögzítenünk kell (hőmérséklet, vízcsere, vegyszerhasználat, karbantartás, stb.)

Ha nincs engedélyünk: Akár fél millió Ft bírságot is kaphatunk, így nem érdemes kockáztatni.

Mit csináljak, ha már van dézsafürdőm, de nincs engedélyem?

Közfürdőztetési engedély nélkül sincs minden veszve.
Lehet üzemeltetnünk fürdődézsát, viszont minden vendég saját magának kell, hogy feltöltse majd leengedje azt. Ha esetleg ellenőrizne a szálláshelyen az ÁNTSZ, akkor kérni fognak erről egy nyilatkozatot, amiben kifejtjük, hogy a dézsát a vendégek saját felelősségre tölthetik fel és használhatják, így nem közfürdőt üzemeltetünk.

Érdemes egyénileg is utánajárni a dolgoknak, hiszen a Szallasadok.com nem hivatalosan nyilatkozik a témában, illetve javasoljuk a  a 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a közfürdők létesítéséről és működéséről, valamint a 37/1996. (X. 18.) NM rendelet a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeinek elolvasását!

Forrás: Nemzeti Jogszabálytár, Feketekutya.com/msz

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.