Szálláshely indításának lépései

Szálláshely indításának lépései

A pontos iránymutatásban a helyi önkormányzat fog tudni segíteni, ugyanakkor egy jól összeszedett lista, lerövidítheti a felesleges köröket és segít, hogy átlásd a folyamatot.

MTÜ részletes iránymutatás
Néhány önkormányzat megkövetel más bejelentési kötelezettségeket is, ezért mindenképp tájékozódjunk a helyi kötelezettségekről tőlük is.

Rövid távú lakáskiadás, vendégház indítás folyamata, lépései 2024-ben:

 1. Adószám kiváltása (adószámos magánszemély). Ezt megteheted személyesen a NAV-nál, vagy az onya.nav.gov.hu oldalon.
 2. NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) regisztráció www.ntak.hu
 3. Szálláshelykezelő szoftver regisztráció www.vendegem.hu , igazolás letöltése
  (A Vendégem 8 szobáig és 16 férőhelyig használható, ha ettől több van, más szoftver szükséges)
 4. Szálláshelyminősítés regisztráció és önbevalllás (https://szallashelyminosites.hu/)
 5. Üzemelési engedély kiváltása www.ohp-20.asp.lgov.hu
 6. Helyi önkormányzathoz az üzemelési engedély, szálláshelyminősítés igazolás és szálláshelykezelő szoftver igazolás leadása

Ezt követően az önkormányzattól érkezik egy levél, hogy elfogadták a szálláshelyed indítását.

Kiegészítések

Más “cégformában” is üzemeltetheted szálláshelyed (Kft, Bt, egyéni vállalkozó), viszont az egyszerűség miatt sokan az adószámos magánszemély formát választják.

A NAV-nál egy ún. 24T101-es nyomtatást kell kérned. Az ONYA felületén pedig az ügyfélkapus belépést követően, Új nyomtatvány — Adat és változásbejelentés — Adószámkérés fülre kattintva tudsz a folyamaton végig menni.

 1. Az NTAK felületén létre kell hozni magad, mint Szolgáltató, ahová az alapadatokat kell felvinned. Itt már szükséged lesz a NAV-tól kapott adószámodra is. Ezt követően a Szálláshelyek menüpontban létre kell hoznod a szállásodat, (Egyéb szálláshely/Magánszálláshely kategória)

Egyéb szálláshely vs. magánszálláshely

EGYÉB SZÁLLÁSHELY

Az egyéb szálláshely esetében az alábbi feltételeknek együttesen kell teljesülnie: - a szálláshely szobáinak száma nem több mint 25, az ágyak száma nem több mint 100; - az üzemeltető nem lehet sem magánszemély, sem egyéni vállalkozó a tevékenység végzése kapcsán; - az üzemeltető társaság tevékenységi körei között szerepel a szálláshely-szolgáltatási tevékenység.

MAGÁNSZÁLLÁSHELY

A magánszálláshely esetében az alábbi feltételeknek együttesen kell teljesülnie: - a szálláshely szobáinak, vagyis az önállóan értékesíthető szobáinak száma legfeljebb 8, az ágyak száma legfeljebb 16, és - magánszálláshely adószámos magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként üzemeltethető.

 1. A vendegem.hu alkalmazásban “fel kell építened” a szálláshelyedet, Lakóegységek és szobák, férőhelyek bontásában. Az igazolás a Dokumentumok menüpontban érhető el.
 2. Egy bizonyos összeget (jelen esetemben 3000 Ft) a megadott bankszámlaszámra kell utalni, és úgy tudod a Szálláshely nyilvántartásba vételi kérelem űrlapot kitölteni.
 3. A fent lévő igazolások mellé amennyiben haszonélvezője vagy az ingatlannak, a tulajdonosok jóváhagyása szükséges. Ezt egy meghatalmazás kitöltésével kell eljuttatnod az önkormányzathoz.
Szálláshely nyitás és üzemeltetés gyorstalpaló
Minden, amit a szálláshely üzemetletéshez és nyitáshoz tudnod kell Első lépések Ez is egy teszt posztItt egy kis tartalom 💡Ez a cikk a Szállásadás gyorstalpaló része. A további cikkeket itt éred el. Az előző cikkben megtudtuk, hogy ez és ez. Itt tudod megtekinteni. Cím Tartalom Másik cím Még egy…

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.