Hogyan készíts olyan fotókat, amik több vendéget hoznak?

Fotó egy szálláshely belső teréről

A cikk a folyamatosan bővülő Szálláshely Gyorstalpaló része, aminek keretein belül a magánszálláshelyek direkt foglalásainak növelésében szeretnénk segíteni.

Minél több olyan gyakorlati tippet szeretnénk adni, amit egyszerű, olcsó és gyors kivitelezni, hogy minél hamarabb el tudd kezdeni a direkt foglalásaid növelését.

Csak egy telefonom van, tudok olyan képeket készíteni, ami vendéget hoz?


A legtöbb mai okostelefon digitális felhasználásra kiváló képet tud készíteni, így a tippekhez elegendő az elérhető legjobb kamerával rendelkező okostelefont használni – ez lehet a tied, a párodé, vagy akár egy baráté.

Külső képekhez használd ki az aranyórát

A fotósok kedvence a közvetlenül (kb. fél órával) napfelkelte utáni, és napnyugta előtti aranyóra. A név beszélő név, mert ilyenkor általában lágy, meleg fényeket tapasztalhatunk, amik kiváló, egyenletes megvilágítást adnak. De beszéljenek a név mellett a fények! A hitelesség kedvéért megkerestem a legutóbbi aranyóra közben készített képet a telefonomban. Nyilván nem lesz egy Pulitzer-díjas fotó, de jól látszanak a finom fények, amit az aranyóra közben tapasztalunk. A bal oldali képen még a telefonom beépített szerkesztőjével sem segítettem, a jobb oldalin pedig csak minimálisan.

Aranyórában készült szerkesztetlen kép Kassáról
Tipp: ha az aranyórát nem tudod megvárni, akkor felhős időben is sokszor lágy, derített fény uralkodik.

Varázsolj minél több fényt bentre

Nézd meg, mikor érkezik be kintről a legtöbb fény a szálláshelyed helyiségeibe, és ahol tudod, segíts is ezen – húzd el a sötétítőket például. A belső világítás használatával még több fényre tehetsz szert, ami segít azon, hogy telefonnal is minél jobb minőségű képet tudj készíteni. A kép minősége mellett fontos azonban, hogy a jól megvilágított belső terekről készült képek növelik a foglalási kedvet egy tanulmány szerint.


A kevesebb néha több, de itt most több kell a több foglaláshoz

Több minőség és nagyobb méret

A nagy méretű fotók pozitívan járulnak hozzá a foglalásokhoz – weboldaladon például mindenképp egy nagy méretű fotó legyen az első, amit meglát a vendég

Szálláshely weboldal
A Borbála Vendégház weboldalán egy teljes képernyős kép fogadja a látogatót, amin látszik a szálláshely közvetlen környezete és egyedi tulajdonsága is (kilátás a Füzéri várra). Érdemes megfigyelni, hogy a kép felhős időben készült, és látszik is a szép, egyenletes megvilágítás.

A felbontásban is a méretre érdemes törekedni – könnyű magunkat becsapni az okostelefonok által, hiszen telefonon a Facebookról letöltött képek is viszonylag jól fognak kinézni, viszont egy weboldalra feltöltve, asztali gépen már pixelesek lesznek.

Több nézőpont

A belső tereket érdemes több szögből fényképeni, hogy a vendégek úgy érezzék, hogy teljes képet kapnak, és el tudják képzelni az elrendezést. Ha helyiségek szerint is csoportosítod a képeket a képek címkézésével, még jobban meg tudod könnyíteni a döntést és ezzel a foglalást. Az Appartman weboldalszerkesztőjével ezt egyszerűen meg tudod tenni. Fontos további nézőpont, hogy a szálláshely bejárata és közvetlen környezete is látsszon a fotók valamelyikén

Készíts közeli képet az egyedi tuladjonságokról és a fontos, vagy egyedi felszereltségről! Egy tanulmány szerint a közeli képek egyfajta intimitást adnak, és jobban bele tudják élni magukat a vendégek, hogy milyen lesz nálad.

Fontos azonban, hogy olyan kép is legyen amin az is látszik, hogy az adott részlet hogy illik a nagyobb képbe. Az alábbi képen például a részlet a fő téma (a borospoharak és a dísz az asztalon), viszont az is nagyon szépen látszik, hogy ez hogy illik be a hangulatos külső térbe.

Az Alina Apartman weboldalán kiválóan átadja a hangulatot a teraszról készített közeli kép, főleg annak köszönhetően, hogy a háttér és a környezet is látható
Az Alina Apartman weboldalán kiválóan átadja a hangulatot a teraszról készített közeli kép, főleg annak köszönhetően, hogy a háttér és a környezet is látható

Több hely

Érdemes szem előtt tartani a számtalan képernyőméretet és platformot, ahol meg fog fordulni a képed. Ha van egy Facebook oldalad, és emellett úgy döntesz, hogy hirdeted a vendégházad a Facebookon és Instagramon, akkor rögtön szükséged lesz egy magas, keskeny álló képre, egy széles, alacsony borítóképre. Legyenek olyan képeid, amin a fő téma (pl.: a szálláshelyed kívülről) mellett van levágható terület. Ezáltal könnyebb lesz alakítani a képeket úgy, hogy a lényeg is látsszon minden felületen.


Összegezve

  • használd ki az aranyórát a külső képekhez
  • varázsolj minél több fényt bentre – engedj be minél több természetes fényt, és használd a belső fényeket is
  • nagy méretben jelenítsd meg a weboldalon a képeket
  • weboldalon a legelső helyen olyan képet jeleníts meg, amin látszik a szálláshelyed és közvetlen környezete
  • több szemszögből is fotózd végig a helyiségeket, hogy a vendégek úgy érezzék, hogy teljes képet kapnak
  • készíts közeli képeket az esztétikus és/vagy egyedi adottságokról, mert a közeli képek adnak egyfajta intimitást
    • de legyen olyan kép is, amin látszik, hogy a részlet hogy illik bele a környezetbe

Ha úgy alakul, bízd egy profira!

Ha megvan a lehetőséged, és tudsz találni egy fotóst szép referenciákkal, akkor mindenképp érdemes rábízni, mert az eredmény meg fogja hozni a gyümölcsét.


Források

Hotel Images Matter; An Empirical-Based Guide to Hotel Photos that Best Encourage Online Bookings. Hotel-Online. https://www.hotel-online.com/press_releases/release/hotel-images-matter-an-empirical-based-guide-to-hotel-photos/

Understanding photo requirements for your property. (2023, October 27). Help. https://partner.booking.com/en-gb/help/property-page/photos-extranet/understanding-photo-requirements-your-property

Valiño, P. C., Kazakov, S., Rodríguez, P. G., & Rua, O. L. (2023). The effects of the aesthetics and composition of hotels’ digital photo images on online booking decisions. Humanities and Social Sciences Communications, 10(1). https://doi.org/10.1057/s41599-023-01529-w

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.