Akciós szállások – mikor és hogyan éri meg akciós ajánlatokat kínálni?

Akciós szállások – mikor és hogyan éri meg akciós ajánlatokat kínálni?
Előfordult már veled, hogy nem terveztél megvenni valamit, de egy szuper ajánlat láttán meggondoltad magad és mégis vásároltál? Nem Te vagy az egyetlen; valószínűleg mindenki beleesett már párszor az „akciócsapdába”, hiszen mégiscsak vonzó lehetőség, hogy valamit sokkal jobb áron szerezhetsz meg, mint egyébként. Még akkor is, ha annyira nem is lett volna szükséged arra a valamire. Nos, ugyanígy van az ember az utazásokkal is: lehet, hogy nem tervezett hétvégi kiruccanást, de ha lát egy vonzó ajánlatot, hajlamos lehet élni vele.

Akciózzunk – de hogyan?

Nyilván számodra sem újdonság az akciók ereje, hiszen úton-útfélen találkozhatsz ezekkel, szinte mindenki bomba árakat, páratlan ajánlatot, hihetetlen lehetőséget hirdet. Első ránézésre a nagy verseny miatt talán úgy tűnhet, fölösleges ebbe beleállni, de ez nem igaz: kimaradni nem szabad, mert lényegesen több esélyed van a vendégszerzésre, ha te is kínálsz kedvező lehetőséget, mintha nem tennéd.

A kérdés a hogyan: úgy kell belefognod az akciózásba, hogy a vendégek észre is vegyék, tudjanak róla időben, és persze az ajánlatnak is elég vonzónak kell lennie, de azért arra is figyelni kell, hogy valóban megérje számodra. Nem egyszerű, ugye? Könnyű bemondani egy alacsonyabb árat, de ha utánaszámolsz minden költségnek, végül lehet, hogy nem éri meg, ezért alaposan meg kell fontolni, mekkora mértékű kedvezményt érdemes nyújtani.

Ideális esetben a vendég is jól jár, meg Te is. Ahhoz, hogy ezt elérd, nem lehet csak úgy, ötletszerűen akciózni. Mindent alaposan végig kell gondolni, és persze elő kell készíteni.

Hogyan árazd az ajánlatot?

Mindenekelőtt szedd össze, mennyibe kerül neked egy kiadott éjszaka a szálláson: rezsi, takarítás, mosás stb. Ezután azt kell végiggondolnod, hogyan szeretnéd meghirdetni a lehetőséget, mennyibe fog kerülni a marketing. Lesznek-e fizetett hirdetések, ha igen, akkor milyen költségkerettel? Ez is hozzátartozik ugyanis a kiadásaidhoz, az akciónak pedig akkor van értelme, ha ezzel együtt is hoz számottevő bevételt.

Csak ezután következik az a rész, hogy mennyivel add olcsóbban a vendégnek a szállást. Nyilván egy szemmel látható engedményt kell tudni felmutatni ahhoz, hogy tényleg érdekes legyen az ajánlat: a két éjszaka 60 helyett 55 ezer édeskevés, 10% sincs, erre fölösleges építeni. 20%-tól már jónak mondható egy akció – csak Te tudod kiszámolni, hogy neked megéri-e egyáltalán ennyit engedni.

Számít az is, hogy mennyire forgalmas időszakban vagy. Ha éppen dübörög a szezon, és sorra jelentkeznek a vendégek, valószínűleg akció nélkül is megtelik a szálláshely, ilyenkor legfeljebb az utolsó pillanatos lemondások miatt érdemes last minute lehetőségeket meghirdetni, hogy ne ess el sok bevételtől. Ha viszont épp uborkaszezon van, és nagyon nehezen jönnek a foglalások, a kis bevétel is jobb, mint a semmi – ilyenkor érdemes lehet többet engedni.

Hogyan kommunikáld az akciót?

Az akciós ajánlatnak akkor van értelme, ha tudnak is róla a potenciális vendégek, azaz meg is kell hirdetni. Ehhez 2 út áll rendelkezésedre:

 • ingyenes lehetőségek: e-mailek, social media (Facebook, Instagram, TikTok stb.)
 • fizetős lehetőségek: PPC hirdetések (Facebook, Google Ads stb.)

Az első lehetőség értelemszerűen olcsóbb, így akár nagyobb akció is beleférhet, hiszen nem nagyon kell marketingköltségekkel számolnod, ha magad írod meg a posztokat, míg a második esetben az erre szánt összeget is figyelembe kell venni a haszon meghatározásakor.

Néhány további tipp a hirdetéshez:

 • Ha szeretnéd, hogy sokakat megmozgasson az ajánlat, időben kell kommunikálni. Hacsak nem last minute akcióról van szó, akkor ne pár nappal előtte kezdd el hirdetni, mert kicsi az esély, hogy ilyen gyorsan le tudnak rá csapni: ez mégiscsak egy utazás a vendégnek, amit meg kell szervezni, meg kell oldania a háziállatai felügyeletét, esetleg át kell tennie néhány programot, ki kell vennie szabadságot. Úgy rukkolj elő a lehetőséggel, hogy legyen idő élni vele!
 • Tedd világossá, hogy nincs végtelen esély! Sokkal égetőbbnek érzi az ember, hogy lecsapjon egy jó ajánlatra, ha tudja, hogy csak 1-2 kiadó szoba van, azaz, ha még sokáig gondolkodik rajta, el fogják előle happolni. Mindig írd oda jól láthatóan, hogy hány szobát/apartmant tudsz biztosítani a felkínált áron!
 • Csak eddig lehet foglalni: szintén a hosszas hezitálást és halogatást akadályozod meg, ha adsz egy határidőt a kedvezményes foglalásra.
 • Kínálj többet! Ne csak a szállást kínáld a vendégeknek, mondd el azt is, miért érdemes odamenniük! Például, ne az legyen az ajánlatod, hogy „Gyertek kikapcsolódni Egerbe 10 Ft/fő/éj helyett csak 8 Ft-ért”, hanem az, hogy „Nézzétek meg a híres egri várat, próbáljátok ki az egerszalóki fürdőt és borozzatok egy jót a Szépasszony-völgyben mindössze 8 Ft/fő/éj áron!”. Mennyivel jobban hangzik, ugye? Még akkor is, ha a többség tudja, mi található az adott városban.

Amit NE tegyél:

 • ne akciózz ötletszerűen, átgondolatlanul: lehet, hogy rosszabbul jössz ki, mintha semmit se tettél volna.
 • ne csak az árra építs: egy akcióban nyilván fontos tényező, de nem az egyetlen vonzerő, lásd az előző fiktív, egri példát.
 • ne próbálkozz minimális akcióval: ahogy már említettük, pár százaléknyi engedmény nem lesz vonzó.
 • ne akciózz csúcsszezonban, csak ha valaki lemondja a szállást az utolsó pillanatokban, ellenkező esetben fölöslegesen fosztod meg magad bevételtől, hiszen jó eséllyel akció nélkül is akadna vendég.
 • főleg ne csinálj álakciót, mert etikátlan, mellesleg büntetést is kaphatsz érte. Az tehát NEM járható út, hogy a szokásos áradra írod rá, hogy akciós, és föléírsz áthúzva egy magasabb összeget, csak hogy vonzóbbnak tűnjön!

Az akciók tehát jelenthetnek szuper lehetőséget a bevételek növelésére, de csak akkor, ha okosan használod fel őket! Mindig legyen konkrét terved, végezz számításokat, és gondoskodj róla, hogy elég emberhez eljusson a jól kidolgozott ajánlatod!

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.