Szálláshely választási szempontok szubjektíven, egy átlag vendég szemszögéből

Szálláshely választási szempontok szubjektíven, egy átlag vendég szemszögéből
Szálláshely választási szempontbok egy vendég szemszögéből
💡
Vendégcikk Csilla - Homeremake tollából.

Sok szállásadóban időről-időre felmerül a kérdés, hogy hogyan tudná még nagyobb kihasználtsággal üzemeltetni szálláshelyét, ne adj isten 😄árat emelni, és ezáltal végső soron magasabb bevételt realizálni. Szerencsére egyre több vendéglátó ismeri fel, hogy az igényességet, a figyelmességet, a plusz szolgáltatásokat értékelik a vendégek, nemcsak anyagilag, de szerencsés esetben pozitív véleménnyel is.


Ebben a cikkben most átlag vendégként játszom el a gondolattal, hogy szálláshelyet keresek a családomnak egy hétvégére. Tekintsünk el attól, hogy milyen a szálláshely lokációja, mert az egy adottság, amin nem tudunk változtatni, szóval fogadjuk el, hogy most olyan szálláshelyek versenyeznek a kegyeimért 😄, akik elhelyezkedés tekintetében egyenlő eséllyel indulnak nálam.

  1. Fotók – a lista nézetben az első fotó nálam kardinális, ha az nem „húz be” elsőre, akkor annak a szálláshelynek nem sok esélye van nálam. Ma már alapnak kellene lennie szerintem, hogy csak jó minőségű, jól megvilágított, megfelelő szögből fotózott képeket teszünk fel, ha ehhez nincs szemünk, érzékünk, megfelelő eszközünk, akkor erre valók a hivatásos fotósok, bízzunk meg egyet. Én már a képek alapján szeretem elképzelni azt, hogy mit fogunk ott csinálni, melyik karosszékbe fogok belehuppanni, hol fogunk egy jót borozni a férjemmel, és a többi. Ebben a jó fotók sokat segítenek. Viszont rögtön kigyullad a piros lámpa a fejemben, amikor több fotót látok a kertről, a kerti tyúkokról, kecskékről (félreértés ne essék, nem vagyok városi sznob, vidéken nőttem fel, és még mindig visszavágyom), ilyenkor az az érzésem támad, hogy a tulajdonos a fókuszomat akarja elterelni, és többnyire látom is, hogy miről.
Szeged, Bihari utca – hosszú távú kiadásra felkészített bérlemény

2. Berendezés – azt most hagyjuk, hogy a férjem időnként azzal szokott viccelődni, hogy én a konyhai csempe alapján választom ki a szálláshelyet (no de kérem, ez merő rágalom !) Viccet félre téve, nekem az az alap tézisem, hogy rosszabb helyre nem akarok menni, mint amilyen környezetben élek, ami egyáltalán nem luxus (!), nem is szoktam ilyen szálláshelyeket keresni, mert nem a mi pénztárcánknak szabták. Ha egy szóval kellene jellemeznem, hogy mi fontos egy szálláshely berendezésében, akkor azt mondanám, hogy a koncepció. Ez lehet retro, elegáns, letisztult, modern, vintage, művészkedős…a lényeg, hogy legyen valamilyen, és azt következetesen vigyük végig minden helyiségen. A szedett-vedett, esetleges szálláshelyekre is van igény, ha azt elég olcsón adják, és mi beérjük ennyivel is. Ezt is el tudom fogadni, de az biztos, hogy egy rosszabb időszakban ezek a szálláshelyek fogják elsőként megérezni a bevételükön, hogy baj van.


Oké, elismerem, a berendezést az átlagnál kritikusabban és hosszabban szoktam nézegetni, ez már szakmai ártalom nálam, de higgyétek el, hogy kreativitással, kevés anyagi ráfordítással is látványos változásokat lehet elérni, és ha ügyesek vagyunk, akkor ez a befektetés bőven megtérül, akár már egy szezon alatt is, a többi meg már csak bónusz.

Zadari apartman – csak bútorfestés, de látványban hatalmas a változás

3.Értékelések- hogy fontos, az nem kérdés, de én mindig nagyra értékelem azt is, ha egy szállásadó veszi a fáradságot, és intelligens (!) módon reagál még a negatív kritikára is, ez ugyanis sokat elárul a hozzáállásáról, hogyan fog reagálni például, ha nekem lesz bármi problémám a szálláson.

Az utazók 77%-a szívesebben foglal, ha a tulajdonosok válaszolnak az értékelésekre
Szálláshely értékelések, vendégek foglalási hajlandósága, Tripadvisor. Személyreszabott válaszok. Értékelések megválaszolása.

4.Plusz szolgáltatások- mi személy szerint értékeljük a dézsát és/vagy szaunát, örülünk, ha van, de nem véletlenül került a 4. helyre, döntés szempontjából azért mégsem kardinális. Nyilván
növeli egy szálláshely presztízsét, de ezekkel én már csak akkor foglalkoznék, ha az első három pont rendben van

Forrás: Forbes.com

5. Ár- nem kérdés, hogy fontos, de mondjuk egy 3 napos kiruccanásért mi simán hajlandóak vagyunk 20-40eFt-tal is többet fizetni, ha az első 3 pont ki van maxolva.


A fenti szempontokat is figyelembe véve, ha van egy nyugodt pár óránk érdemes végiggondolnunk, hogy hol tartunk most, hová szeretnénk eljutni, és az áhított célhoz milyen anyagi és időbeli forrás áll rendelkezésünkre. Tervezzünk, és aztán ne feledkezzünk meg a megvalósításról sem 😄. Ha jól jönne a berendezéshez, stylinghoz egy külső segítség, keress bizalommal, örömmel segítek. Tudom, hogy a főszezon már dübörög az előszobában, és valószínűleg vannak most ennél fontosabb dolgaid is, de ha legalább tervek szintéjén előrébb lépsz, akkor egy csendesebb időszakban már csak meg kell azt valósítanod. 0. lépésként pedig fogadd meg, hogy most a szezonban még jobban odafigyelsz a vendégeidre, megkérdezed a végén, hogy hogy érezték magukat, milyen benyomásaik voltak a szállásról, mi tetszett, mi az, amin változtatnának, hidd el, hogy a többség örömmel fogja ezt megosztani veled, mert fontosnak érzik magukat (és azok is!), a többi meg nem számít 😄

Szeged, Bihari utca – hosszú távú kiadásra felkészített bérlemény, moodboard-végeredmény

Sikeres, vendégéjszakákban gazdag szezont kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel,
Csilla
www.HomeRemake.hu – zero waste felújítás szálláshelyekre és kiadó lakásokra specializáltan

Szallasadok.com – tudástár magánszálláshelyeknek

Szakmai cikkek magánszálláshely üzemeltetéssel kapcsolatban. Hozd ki a legtöbbet a magánszálláshelyedből!

Szallasadok.com – tudástár magánszálláshelyeknek

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com – tudástár magánszálláshelyeknek.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.