Tanulj a nagyoktól! Légy versenyképes a szállodákkal szemben.

5 tipp, hogy akár egy szállodához méltó kényelmet és figyelmet nyújthass vendégeid számára.
Tanulj a nagyoktól! Légy versenyképes a szállodákkal szemben.
Photo by Rhema Kallianpur / Unsplash

5 tipp, hogy akár egy szállodához méltó kényelmet és figyelmet nyújthass vendégeid számára.

A cikk írója Bálint Anikó szálláshelyfejlesztési szakértő, aki 20+ év tapasztalatával segíti a Szállásadók szakmai közösségének tagjait!

1., A kipihent vendég, az elégedett vendég.

Fordíts rá kellő időt és energiát, hogy olyan matracot szerezz be, amiben az alvás a legtöbbek számára kellően pihentető. A minőségi matrac választással akár a felesleges vitákat, panaszokat is elkerülheted. Gondolj csak bele!  Neked milyen a hangulatod, ha fáradtabban kelsz, mint mielőtt lepihentél? Kötekedővé válsz? Frusztrált vagy kedvetlen vagy? Ez a vendégeiddel sincs másként.  A jó matrac választás már fél siker. Utazásaim során, volt szerencsém Párizsban egy neves szállodalánc egyik hoteljében megszállni. Bár Párizs gyönyörű és rengeteg élményt tartogat, de 10+ év távlatából is az első emlékem, ha visszatekintek az utazásra, az az, hogy soha nem aludtam még olyan kényelmesen és kellően pihentetően, mint ebben a bizonyos szállodában. Bár tudtam volna még itt is hibákat találni, de egyszerűen annyira friss és energikus voltam, hogy eszem ágában sem volt a negatívumokra koncentrálni. Ha alapvetően szálláshelyedet hosszabb távú tartózkodásra szeretnéd felkészíteni, akkor semmi esetre sem szabad a matracon spórolnod. Mielőtt kiválasztanád a megfelelőt, érdemes kipróbálnod. Tudtad, hogy már arra is van lehetőség, hogy a vásárlást megelőzően otthonodban kipróbáld a kiszemelt matracot? 24h-ra haza szállíttathatod és letesztelheted Te magad is.  Arról sem szabad megfeledkezned, hogy jóval nagyobb terhelésnek lesz kitéve, mint otthoni használat során. Eltérő súlyú és magasságú vendégekre is gondolnod kell. Érdemes akár az előírt standard méretekhez képest is felülkalkulálnod, hogy valóban minden igényt kiszolgálhasson.

2., A világos, fényes terek pozitívan hatnak a kedélyállapotára

A szállodák pontosan tudják, hogy rendkívül fontos a jó megvilágítás. A világos természetes fény által megvilágosított terek a legideálisabbak. Ha a szálláshelyed adottságai miatt még sincs erre lehetőséged, törekedj rá, hogy minél több fényforrás álljon a vendégek rendelkezésére. A fő szabály, hogy a lámpák és világító testek kezelése minél egyszerűbb, minél egyértelműbb, jól látható és kényelmes helyen legyen a vendégeid számára. A kapcsolókat érdemes úgy elhelyezni, hogy a lakásban való közlekedés során biztosítani tudd a helységek egymást követő folyamatos megvilágítását, anélkül, hogy át kelljen menni a szobán, vagy az ágy körül matatni, esetleg a lámpa zsinórt követni. A hangulatfény kellemes plusz lehet, de semmiképp sem elegendő egyes helységek megvilágításához. A fürdőszobák esetében különösen fontos, hogy a tükrök megvilágítása alkalmas legyen egy sminkeléshez, vagy borotválkozáshoz is. A legideálisabb, ha forgatható is a fényforrás. Így a vendégeid, azt a magasságukhoz mérten állíthatják be maguknak.

 

3., A berendezés legyen praktikus. Kerüld a „túl dekorálást”.

Mindenki ízlésének nem tudsz megfelelni, de törekedhetsz rá, hogy a legtöbbek igényét kiszolgáld. A letisztult és egyszerű design választása a legajánlatosabb. Minél nagyobb a vendégforgalmad, annál nagyobb az amortizáció mértéke is. Mind bútor, mind dekor választásnál tartsd szem előtt, hogy előbb-utóbb cserélned vagy pótolnod kell. A szállodák minden esetben olyan bútorokat választanak, melynek cseréje rövid idő alatt és könnyen megvalósítható. Kerüld az egyedi bútor választást, mert ha csak nincs raktáron egy csere bútorod, hosszabb időbe vagy lehetetlenné válik a gyors csere, szükség esetén. Kerüld az apró dísztárgyak vagy túlzott mennyiségű díszpárnák kihelyezését. Kellemes otthoni hangulatot teremthetsz felesleges hely és porfogók kihelyezése nélkül is. Helyettük érdemes olyan fotókat, fali képeket, üzeneteket kihelyezned, ami a szálláshelyed szellemiségét idézi. Mondd el vendégeidnek képekben, hogy mennyire becsülöd, hogy téged választottak. "Örülünk, hogy itt vagy nálunk! Kellemes pihenést kívánunk!" Mondd el szálláshelyed történetét. pl. rövid story képekben a létrehozás, alapítás körülményeiről. Mutatkozz be vendégeidnek, hogy közelebb érezzenek magukhoz. A "régi-új" ismerős benyomása, bizalmat kelt a vendégeidben.

 

4., Kellemes illatok, jó hangulat

Biztos hallottál már Pavlov kutyájáról. A feltételes reflex és klasszikus kondicionálásról szóló kutatása során rávilágított, hogy az érzékekre ható külső benyomásokkal bizonyos testi és viselkedésbeli kondíciók válthatók ki. Pavlov kutyája esetében csengetésre, a kutya nyálelválasztása elindult, mivel a csengő, az étkezést jelentette számára. Az illatok is ilyen külső befolyásoló tényezők lehetnek vendégeid számára. A szállodák előszeretettel használják fel az illatokat értékesítésük során. Pl. Ahogy a reggeliztetés elindul, az étterem előterében kávé, frissen sült croissant vagy csokis sütemény illat árad. Ez nem a gyenge elszívó berendezésnek köszönhető, hanem tudatosan illatokat használnak fel annak érdekében, hogy még több vendéget vonzanak be az étkezőbe. Ha a szálláshelyeden nincs is lehetőség rá, hogy étkezést biztosíts, azért neked sem kell mellőznöd ezt a praktikát. Használhatsz olyan nyugtató, relaxáló illatokat, mely kellemes miliőt teremt.

 

5., Mindenre adj választ még mielőtt feltehetnék a kérdést! Légy Concierge!

Jelentős energiát és munkát spórolhatsz meg, ha előre tekintő vagy és már azelőtt választ adsz egyes kérdésekre, mielőtt azokat a vendéged feltehetné. Minden olyan általános és helyszínen felmerülhető kérdésre adj választ, ami vendéged számára fontos lehet tartózkodása során. Nem elég a foglalási és házszabályzatot megismertetni. Eltérő nemzetiségek, eltérő kultúrák jelenhetnek meg a szálláshelyeden. Teljesen normális jelenség, ha pl. egy ázsiai vendég számára egyes eszközeink használata nehézséget jelent. Készülj fel ezekre a kérdésekre! Jól látható helyen adj tájékoztatást az egyes eszközök használatáról vagy a helyi közlekedésről. Ha nagyon figyelmes szeretnél lenni, akár egy buszjegy és a helyi látványosságokhoz való eljutást segítő térkép kihelyezésével elnyerheted a vendéged elismerését. Egy "must to do/visit" vagy egy figyelmes "must to taste" listával ajánlhatsz látnivalókat, éttermeket. Figyelj rá, hogy ez saját tapasztalataid által összeállított lista legyen. Csak olyat ajánlj, amiről neked is kellemes a benyomásod!

Szállásadói szakértők
Szakértők szálláskiadás, szállásadói témakörben. Vendégértékelések, szállásadói tanácsadás, adatkezelési tájékoztató, ÁSZF, házirend.

Szallasadok.com – tudástár magánszálláshelyeknek

Szakmai cikkek magánszálláshely üzemeltetéssel kapcsolatban. Hozd ki a legtöbbet a magánszálláshelyedből!

Szallasadok.com – tudástár magánszálláshelyeknek

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com – tudástár magánszálláshelyeknek.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.