Gyakran ismételt szállásadói kérdések (GYIK)

💡
A GYIK-ben szereplő kérdéseket a Szállásadók Szakmai Közösségének tagjai válaszolták meg, így a Szallasadok.com nem tud felelősséget vállalni azok pontosságáért.

Ki hogyan oldja meg a vendégem.hu rögzítést? Helyszínen vagy előtte?

Facebook csoporttagunk válasza: "A szabály az, hogy vagy mi fotózzuk be a zárt VIZA rendszeren keresztül, vagy link küldés után a vendég csinálja meg magának a scannelést. GDPR"

Adószámos magánszemélyként üzemeltetett albérletet kiadhatom-e AirBnb-n keresztül?

Facebook csoporttagunk válasza: "Röviden: Nem. Hosszútávra nem kell engedély. Rövidtávra kell. Kell még: NTAK szám, minősítés és engedély."

A turizmusfejlesztési hozzájárulást milyen időszakonként kell bevallani és megfizetni, ha külön adószámmal rendelkező magánszemély vagyok? (Tételes átalány adózás)

Facebook csoporttagunk válasza: "Az ÁFA bevallás gyakoriságával megegyezően, tehát ha kell a jutaék után ÁFÁt beadni, akkor havonta, egyébként meg évente, minden év február 25-ig.

Ha valakinek nincs meg a személyi okmánya, a Vendégemben mit lehet tenni az érkeztetésnél?

Facebook csoporttagunk válasza: "A jogosítvány vagy útlevél is jó!"

Új magánszálláshelynél milyen népegészségügyi követelményeknek kell megfelelni?

Facebook csoporttagunk válasza: "Engem jövő hét szerdán fognak ellenőrizni és kell a hulladék szállítóval szerződés, rovar és rágcsáló irtóval szerződés, ivóvíz minősítés, tisztító szerekről biztonságtechnikai adatlap."

A SZÉP kártya elfogadás az milyen költségekkel jár?Érdemes elfogadni?

Facebook csoporttagunk válasza: "Ha egyszer megkötöd a szerződést, akkor igazából plusz feladattal nem jár, hogy elfogadjuk, úgyhogy engem nem zavar, hogy ott van opciónak."

A költségeiről cikkünkben olvashatsz bővebben: SZÉP-kártya igénylése szállásadóként

Az IFA-t is fel kell tüntetni az ÁFA-s számlán?

Facebook csoporttagunk válasza: "Nem a vállalkozás bevétele, más nevében van beszedve az IFA. Nem kötelező papírt írni róla. Viszont a vendégnek kell adni egy igazolást, hogy átvettük tőle az IFA-t.Hogy ne kelljen újabb papírt készíteni az átvételről a számla megjegyzés sorába érdemes beírni, hogy "IFA: x Ft átvéve"Így nem kerül be a NAV rendszerébe és a számla végösszegét se változtatja.Profin pedig olyan számlázó programmal lehet megcsinálni ami a számla alján az IFA-t is kiírja és külön összegzi a NAV tételei nélkül.Aki áfás annak különössen fontos, hogy ne kerüljön bele a NAV részére beküldött összebe mert az áfát megzavarhatja."

Hogy kell elktronikusan bevallani az IFA-t?

Szakértőnk, Dr. Simon Viktória válasza: "Ügyfélkapuval belépsz, kiválasztod az önkormányzatot, az ügyet (adóügy, IFA bevallás) és kitöltöd a nyomtatványt, le lehet ellenőrizni, majd jobbra fent beküldés. Utána rögtön bankkártyával ki is tudod fizetni a felületen."

Már üzemelő magánszálláshelynél, jegyzői ellenőrzés során mik a kötelező elemek, mit ellenőriznek?

Facebook csoporttagunk válasza: "NTAK adatküldés, férőhely, ágyszám, szobaszám, M2. Minden olyan, ami az engedély kiadásához kellett. Hogy mennyire mélyednek bele, az önkormányzatfüggő."

A minősítéshez a pótágyon is fel kell húzni az ágyneműt?

Facebook csoporttagunk válasza: "Nem."

A vendégház kapujánál milyen információkat szükséges kitáblázni?

Facebook csoporttagunk válasza: "Csak a szálláshely neve kötelező."

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.