Szállásadás fogalomtár: Mi - micsoda?

Szállásadás fogalomtár: Mi - micsoda?
Szállásadás fogalomtár

Sokszor tapasztaljuk azt, hogy az újonnan induló szállástulajdonosok elvesznek a rövidítésekben és a digitalizációs újítások miatt talán még a tapasztaltaknak is lehet olyan fogalom, amit eddig másként gondoltak.

Íme egy tömör összegzés az ismert fogalmakról:

Közvetítő oldal - OTA (Online Travel Agency)

Azok a szolgáltatók, akiknél hirdethetjük a szálláshelyünket és ők ezért jutalékot vagy fix díjat kérnek. A legismertebb szereplők: Szállás.hu, Booking.com, Airbnb.

Pro tipp: Hallottál már a Google Travelről? Ez a Googlenek egy új funkciója, ahol megjelenítheted ingyen a szálláshelyed. Vigyázz, ha te nem teszed, majd megteszik a nagyok jutalékért :)

Direkt/közvetlen foglalás

Amikor a vendég közvetítő nélkül, direktben nálad foglal. Lehet ez: telefonon, weboldalon, személyesen.

Foglaltsági naptár

Egy weboldalba ágyazott naptár, ami mutatja a szabad és foglalt időpontokat.

Foglalómotor / szobafoglalási rendszer

Sokan összekeverik a közvetítő oldalakkal és a foglaltsági naptárral.

Egy weboldalba ágyazható naptárrendszer, ahol a vendég látja a szabad dátumokat, majd azokat kiválasztva kap egy árkalkulációt, hozzá tud tenni extra szolgáltatásokat (reggeli stb.), és le tudja foglalni. Sok esetben még az előleget vagy a teljes összeget is ki tudja fizetni. A rendszer megkönnyíti az emailekre, telefonokra válaszolást és árajánlatadást, valamint automatikus érkezési -és távozási emailek is beállíthatóak.

A foglalómotor nem közvetít vendéget, az csupán egy rendszer, ami megkönnyíti az adminisztrációdat és a vendégnek a foglalás leadását.

Példa: Appartman szobafoglalási rendszere

Szálláshelykezelő szoftver - PMS (Property Management System)

Ez egy olyan naptárrendszer, amit a szállásadó a vendégek nyilvántartására használ. Jellemzően egy "gyűjtő" szoftver, amibe a fent soroltakat lehet bekötni integrálni. Ilyen szoftver a Vendégem, Felhőmatrac vagy a Sabeeapp is.

Naptárszinkron (iCal)

A közvetítő oldalakat egymással és szobafoglalási rendszerrel való integrációra használhatjuk. A foglaltságot viszi át, jellemzően 30 perc - 2 óra között.

Ha még nincs beállítva, így lehet megtenni: https://ical.appartman.hu/

Channel manager

A naptárszinkron nagytestvére, ami valós időben szinkronizál és nem csak a foglaltságot, de egy jó szoftverrel az árakat és foglalásokat is egy helyről tudjuk kezelni. Ezek a megoldások jellemzően már 3-4%-ba, vagy több tízezer forintba kerülhetnek havonta.

NTAK és VIZA

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ és Vendéginformációs Zárt Rendszer. Az NTAK-kal kell beküldeni a statisztikai adatokat, a VIZA-val pedig az okmányolvasást.
Ingyenesen a Vendégem alkalmazással lehet megtenni, de vannak profibb megoldások is már a piacon

IFA, TFH

Idegenforgalmi adó, Turizmusfejlesztési hozzájárulás (A turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásáról, határidejéről és mértékéről ebben a cikkünkben írunk bővebben).

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.