Kérdések és válaszok a szálláshelyminősítésről

Kérdések és válaszok a szálláshelyminősítésről
Szálláshelyminősítés kérdések és válaszok

Kérdésed van? Görgess lentebb és küldd el nekünk!

Megérkezett válaszok:

💡
A válaszokat Fazekas Judit, Vincze Bence és Szabó Gábor minősített auditorok válaszolják meg. A válaszadók és az oldal működtetője nem vállal felelősséget az esetleges félreértelmezésekért és abból adódó következményekért!

1. Minek számit 4 nagy szoba 4 fürdővel,ahol nagy közös konyha,(ill.előtér) és terasz van (4szobára kaptuk a Kisfaludyt)? Külön,de egyben is ki tudjuk adni.

Itt érdemes lenne tudni, hogy mire gondol a "mire számít" alatt a kérdező. Arra gondol, hogy ez most hány egység? Ha külön is kiadják, akkor abból kell kiindulni, azaz 4 egység.

2. Elég-e egy tükör a közös előtérben,ahol 4 fürdőszobás szoba van?

A 43. pont alapján az egész alakos öltözőtükör az 1 és 2 * esetén nem kötelező. a 3-4-5 * esetén elhagyható minimum követelmény. 
A 100 %-s megfelelőség szerint minden szobában kellene.

3. 4 db 2 ágyas szobában lehetnek-e a 8 ágyon kívül pótágyak?

Miért ne lehetne? Azt érdemes lenne még tudni, hogy mekkorák a szobák, de a jelenlegi kritériumrendszerben kiejthető kritérium a szobaméret, így ez sem lesz meghatározó. Az egyetlen, ami fontos, hogy nem lehet több pótágy, mint főágy.

4. Új szállást szeretnék regisztrálni 1 házban lévő külön bejáratú 2db apartmant. Külön kell rá NTAK számot kérnem

Nem kell külön NTAK szám. A 2 db különértékesítendő apartman (szoba) egy szálláshelyen belül van. Figyelembe kell venni, hogy magánszálláshely esetén szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat. Egyébszálláshely esetén a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz

5. Ha volt valakinek minősítve olyan szálláshely, ahol autentikus környezetben lehet megszállni (pl.szalmazsák az ágyban, matrac helyett), hogyan sikerült a minősítést megszerezni? Köszönöm!

Számos különleges, újhullámos, egyedi szálláshely, például lombházak, jurták, glamping létesítmények nyíltak. Minden esetben érdemes jelezni a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület részére. A szállás honlapján mindenképp jelezni kell a vendégek számára.

6. Meglévő vendégházra 6 főre van engedélyem. 2 szobában egy-egy franciaágy és egy egyszemélyes áy van. A két szoba tetőtéri, 18 m2 alappal, de a hasznos így nincs 12. Ezek szerint 1 főre adható ki? Van még egy kicsi szoba, ami nincs 8 m2, de azért tartottuk fenn egy dupla ággyal mert van igény egy földszinti szobára. A ház 2 szinten 70 m2. Lehetséges, hogy 2 főre kaphatok csak engedélyt? Falusi vendégház családoknak..

A szobaméret kiejthető kritérium, így ezzel nem lesz baj. Az a lényeg, hogy ne legyen több pótágy, mint főágy.

7. Három ágyon egy éve cseréltem le az ágybetétet. 10cm. Egyedi méret, tehát készíttetni kell. Nem kapom meg a minősítést ha így hagyom?

A szálláshelyminősítés egyik legfontosabb kritériuma az alváskomfort. A matracoknak higiéniailag megfelelőnek és legalább 13 cm vastagságúaknak kell lennie. Ki nem ejthető minimum kritériumok közé tartozik. ( Kritérium rendszer 22. pont)

Sajnos a feltételezése igaz, NEM fogja megkapni a minősítést, ha és amennyiben ez a fekvőhely a főágya, hiszen ahogy azt a kolléga megjegyezte az alváskomfort ezen pontja KÖTELEZŐEN TELJESÍTENDŐ Kritériumpont, azaz nem tudjuk figyelmen kívül hagyni.
Ám ha ez csak pótágy lenne, és a szálláshelyen van további ágy (akár kinyitható kanapéágy is (ez kinyitott állapotában, beágyazva főágyként szerepeltetve)), akkor a másik matracos ágy vastagsági paraméterét pótágyként viszont tudjuk értelmezni.

8. A francia ágy elfogadott vagy csak az ágyrácsos?

A franciaágy egyenlőre még elfogadott de maximum 3 csillagos értékelést kaphat. 
A minősítési rendszer indulását (2022.01.01.) követő 3 év után - a
kritériumrendszer felülvizsgálatát követően - a nem tipikusan háromrészes vagy kétrészes fekvőhelyek (ágyak)
várhatóan kivezetésre kerülnek. (Háromrészes: ágykeretből (vázból), ágyrácsból (matracot tartó megfelelő
szellőzést biztosító alátámasztásból) és matracból álló fekvőhely. Kétrészes: egybeépített ágykeretből és matrac
tartó szerkezetből (boxspring) és matracból álló fekvőhely.)
Az erre vonatkozó útmutató a kritériumrendszer 17-21. pontjánál található.

9. Az ágynemű színe csak fehér lehet, vagy másmilyen is?

Ágynemű színe bármilyen lehet. 
A fehér ágyneműnek egyszerűen csak minden szempontból praktikusabbak, hisz színes társaikkal ellentétben nem kopnak meg a sok mosástól, márpedig egy szálláshelyen az ágyneműk erősen igénybe vannak véve.

10. Hány db füstérzékelő és hány db szénmonoxid érzékelő kell az alábbi szálláshelyre és hova kell elhelyezni őket.? (ennyi fért ki..)

Mivel a gázkazán nem a vendégtérben van, így oda nem kell CO2-jelző, de ha pl. légtér szempontból nyitott, akkor én raknék oda is. A gáztűzhelyhez mindenképp kell egy CO2-jelző és füstjelző is. Ha az emeleti szobákban nincs gázkészülék, akkor oda nem szükséges semmi.

11. Három külön bejáratú apartman van egy épületben, egy NTAK számmal. Az apartmanokat külön-külön kell regisztrálni minősítésre, vagy egyben? Köszönöm szépen!

Az apartmanokat egyben kell regisztrálni a 100% -os teljesülés figyelembevételével.

12. Az engedélyen 3 db apartmanra 12 ágy van írva férőhelynek. Minősítésnél csinálhatom e úgy , hogy 6 ágy + 6 pótágy? Egyenlőre hagyományos franciaágy van főágynak és kihúzható kanapéágy ami pótágyként funkcionál apartmanonként. Ezt így elfogadják?

Persze! Az alapszabály az, hogy nem lehet több pótágy, mint főágy. Így a 6+6 még elfogadható.

13. Érdeklődni szeretnék, hogy az önkormányzat i engedélyben,a Kisfaludynal,az Ntakban 3 szoba szerepel 7 fővel,mi egy egységként adjuk ki,nem szobánként a vendégházak.

Ahogy a kérdésben is leírta, egy egységként adják ki, vagyis a szobák (lakóegységek) száma 1. 

Szoba fogalma a 239/2009-es kormányrendelet alapján: "15. * szoba: a szálláshely azon önállóan értékesíthető, egyedi hozzáféréssel rendelkező egysége, amely egy vagy több helyiségből áll, és egy vagy több vendég egyidejű elszállásolására alkalmas. Kemping, üdülőháztelep és nyaralóhajó szálláshelytípus esetén a szoba megfelelője a lakóegység vagy a területegység"

Tehát a szobák száma 1 lesz, ezt majd az NTAK-ban és az önkormányzati igazoláson is módosítani kell a minősítés után.

14. A fugáknak valóban fehérnek kell lenniük?

A fugának tisztának kell lennie, a színe mindegy. A tiszta és higiénikus körülmények minden kategória alapfeltételei. Tipp: Fugatoll

15. Elég-e a sötétítő függöny vagy roló kell a hálószobába?

Bármilyen "eszköz" lehet, ami elsötétíteni képes a szobát. A 29-es kritériumpont szerint: "Sötétítőfüggöny, roló, zsalu, reluxa, ami az alváshoz szükséges sötétítési funkciót ellátja. Ha a szálláshely egyedi koncepciójához nem illeszkedik (és ez a vendég felé egyértelműen kommunikálva van), vagy a technikai feltételek
nem adottak, nem számít minimum kritériumnak."

16. A minősítéskor jelen kell-e legyen a tulajdonos, vagy elég a meghatalmazottja? A tulajdonos külföldön él.

Van lehetőség kapcsolattartó megadására, azonban fontos, hogy ezt a szallashelyminosítes.hu weboldalon kell rögzíteni. Így nem szükséges a tulajdonosnak jelen lennie.

17. Ha kb.20 éve kaptunk a vendégtől egy weboldalt aminek a nevében szerepel a pension szó, de mi vendégházként üzemelünk,és a Google még a régit is megtalálja,az gondot jelent a minősítésnél.

Jelenleg 7 különböző szálláshelytípus van: szálloda, panzió, üdülőháztelep, közösségi szálláshely, kemping, egyéb szálláshely, magánszálláshely. Mindegyik kategóriában alapfeltétel, hogy a szálláshely megnevezése nem utalhat más kategóriára. Tehát pl. egy magánszálláshely nem lehet Hotel Pipacs megnevezésű. Ha Önök nem panzió, akkor nem szerepelhet sehol sem a 'pension' szó, így azt mindenképpen cserélni szükséges. Ez vonatkozik a weboldal(ak) domain nevére is.

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.