Miért jó neked, ha függetlenedsz a szállásközvetítő oldalaktól?

Miért jó neked, ha függetlenedsz a szállásközvetítő oldalaktól?

A legtöbb az szállásadó Magyarországon nagymértékben támaszkodik a szálláshely-közvetítő oldalakra. Ennek fő oka leginkább az egyszerűsége, vagyis az, ahogy a regisztrációt követően rendszeres jutalékfizetés fejében ezekről az oldalakról gyakorlatilag automatikusan jönnek foglalások, nem kell energiát fektetni a vendégszerzésbe, hiszen ezek a platformok elég ismertek ahhoz, hogy maguktól jöjjenek a vendégek. Sőt, az ismert platformok mellett manapság számos kisebb, akár tematikus szállásközvetítők is megjelentek (pl.: Kutyabarát Szállások, Stílusos Vidéki Szállások)

Mi mégis azt mondjuk, hogy érdemes függetlenedni a közvetítőktől.

Hogy miért? Nos, igen, pénzért is, nyilván, de ez csak az egyik szempont a sok közül. Nyilvánvalóan neked sem jönne rosszul, ha megtarthatnád minden hónapban azt az összeget, amit jutalékként fizetsz a szállásközvetítőknek. Tekintve, hogy havi 10-15% között kérnek átlagosan, ez elég komoly költség, hiszem még számos más fizetnivaló is lejön a bevételedből.

De nem ez az egyetlen oka annak, hogy azt javasoljuk, próbálj meg függetlenedni, és a saját lábadra állva keresni vendégeket.

Ezért jobb, ha a magad ura vagy:

  1. Amennyiben valamilyen a szállásportálon keresztül szerzed a vendégeidet, gyakorlatilag lehetetlenné válik, hogy csak a saját feltételeidnek megfelelően add ki a szálláshelyedet, ugyanis alapvető, hogy alkalmazkodnod kell a közvetítő feltételeihez is. Szerencsés esetben ezek egyeznek a tieiddel, de az is előfordulhat, ahogy akad számodra kényelmetlen szabály, amit mégiscsak be kell tartanod.
  2. Ha változtatnak a szabályokon, neked ahhoz alkalmazkodni kell, ami komoly terhet jelenthet olykor. És igen, a jutalék mértéke is a változtatható szabályok között van; ha a közvetítő úgy dönt, hogy a jövőben felemeli a jutalékot, kénytelen leszel többet fizetni, ha továbbra is igénybe szeretnéd venni a szolgáltatást. Neked pedig máris borul a matek.
  3. Ha bármilyen okból kitiltanak az adott oldalról, bukod a vendégszerző lehetőséget. Persze ritkán történik meg, de azért nem lehetetlen, hogy akár tudtodon kívül is megsértesz valamilyen szabályt, ami azzal jár, hogy nem veheted többé igénybe a szolgáltatást. Ilyen esetben, ha nincs másik pillér, amire támaszkodhatsz, komoly bevételkieséssel számolhatsz.
  4. Nehezebb rendezni a vitás ügyeket, ha van közvetítő partner, és nem kommunikálhatsz közvetlenül a vendéggel. Bár elméletileg minden szállásportálnál van protokoll arra vonatkozóan, hogy vitás esetben hogyan járnak el, a szállásadók és a vendégek mégis sokszor panaszkodnak arra különböző csoportokban és fórumokon, hogy nem igazán nyújtanak nagy segítséget sem a vendég, sem a szállásadó részére. Nem ritkán fordul elő az sem, hogy éppen a közvetítő hozzáállása miatt van a vendégnek negatív tapasztalata, ilyenkor viszont a rossz élményt egyértelműen a szálláshoz köti.
  5. A szállásportálokon hatalmas a konkurencia. Jól hangzik, hogy némi jutalék ellenében szereznek neked vendéget, csakhogy, ha belegondolsz, a konkurencia és lényegesen nagyobb egy ilyen helyen, mintha a saját brandet építenél fel. Amikor valaki nyaralni szeretne menni valahová, és egy szállásközvetítő portálon beírja a hely nevét, akár több száz szállást is listázhat az oldal. A vendég pedig mi alapján fog választani? Valószínűleg az alapján, hogy melyik a legolcsóbb lehetőség azok közül, amit még minőségben és elhelyezkedés tekintetében elfogadhatónak tart. Tehát kénytelen leszel lefelé nyomni az áraidat, hogy fel tudd venni a versenyt azzal, hogy melletted egy csomó hasonló kategóriájú szállást lát a potenciális vendég. Ennél már egyszerűbb kitűnni egy jól felépített, keresőoptimalizált, saját oldallal, illetve némi hirdetéssel.
  6. Ha van egy jól működő, bejáratott vendégszerző rendszered, hosszútávon könnyebb fenntartani. Elismerjük, hogy egy saját weboldal építése, a forgalom terelése az oldalra eleinte jár némi plusz erőfeszítéssel. Ha azonban a saját rendszered kiforrja magát, az emberek megismerik az oldaladat, könnyen rád találnak a vendégeid, akkor gyakorlatilag magától fog működni. A különbség annyi, hogy itt majd nem kell jutalékot fizetned a foglalások után, hiszen közvetlenül fogadhatod mindegyiket.

Azon túl tehát, hogy jelentős összeget tarthatsz meg, köszönhetően a jutalékfizetés megszűnésének, még számos előnye van annak, ha a magad ura leszel ahelyett, hogy szállásközvetítő oldalakra alapoznád a vendégszerzést. Még ha nagy falatnak is tűnik, és eleinte több munkával jár, hosszabb távon egyértelműen megtérül.

Olvasd el további cikkeinket arról, hogy miként tudsz direkt foglalásokat szerezni:

Hogyan használd a Facebookot vendégszerzésre?
Tudtad, hogy a Facebookot remekül használhatod arra, hogy népszerűsítsd szálláshelyed és akár vendégeket is szerezz? Eláruljuk, hogyan!
Hogyan lesz forgalom szálláshelyed weboldalán?
Minden szállásadó szeretné, hogy saját weboldalán több foglalása legyen mint a közvetítőkön keresztül. Tippjeinkkel növelheted oldalad forgalmát!

Szallasadok.com

Szállásadók Szakmai Közössége Tudástár

Szallasadok.com

Szuper! Sikeres regisztráció.

Üdv újra itt! Sikeresen bejelentkeztél.

Sikeresen regisztráltál ide: Szallasadok.com.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Szuper! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.